Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ασφαλής αντηλιακά - μόνο με φυσικά (ορυκτά) φίλτρα

Ζουμε στην μεσογειο, ζουμε στην Ελλαδα σε ενα ηλιολουστο τοπο! Και για αυτο εχουμε την αναγκη για καλη και σωστη προστασια απο τον ηλιο για εμας και τα παιδια μας

Είναι γνωστό ότι οι μικρές δόσεις της υπεριώδους ακτινοβολία UVA που απαιτούνται για την ανθρώπινη ζωή. Όπως γνωρίζετε ακτινοβολία UVA αποδεδειγμένα εχει συνμαντικο ρόλο στη σύνθεση της βιταμίνης D και του μεταβολισμού του ασβεστίου.... χωρίς βιταμίνη D το ασβέστιο και φωσφόρου απλά δεν απορροφάται . Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να προφυλαχθούν από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι προστασίας:

- Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία  
- Να φοράτε ρούχα που προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο 
- Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα
  
 Αλλά ... καλύτερα να λάβει τα αντηλιακά μόνο για τη φυσικά φίλτρα. Αυτό είναι διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide) και οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) - είναι δύο από τα πιο ασφαλή φίλτρα. Ωστόσο, υπάρχει επίσης οξείδιο του σιδήρου (iron oxide), αλλά είναι πιο κατάλληλο για την παρασκευή καλλυντικών, επειδή έχει χρώμα του κεραμιδη / κίτρινο / κόκκινο και δίνει ένα καφε χρώμα )))) Έτσι είναι φυσικά φίλτρα μικρά σωματίδια, αυτα δεν απορροφώνται διαδερμικά από το δέρμα, απλα βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, σχηματίζοντας μια προστατευτική ασπίδα για το δέρμα και να ενεργει ως ανακλαστήρα της υπεριώδους ακτινοβολίας.


Για το δέρμα,  τα φίλτρα είναι εντελώς ακίνδυνα. Δεν προκαλούν αλλεργίες και ερεθισμούς, δεν απορροφάται από το δέρμα, αλλά απλώς μενουνε στην επιφάνεια και ξεπλενετε ευκολα. Προϊόντα που περιέχουν μόνο φυσικά φίλτρα, όχι αδιάβροχο.Ακόμη και τα μικρομετροποιημένα φυσικά φίλτρα δεν διαπερνούν το δέρμα. Είναι χημικά και βιολογικά αδρανές και ως εκ τούτου δεν προκαλεί ερεθισμό, ευαισθητοποίηση, φωτοτοξικό ή φωτοαλλεργικές αντιδράσεις. Τα φυσικά φίλτρα, παρά το γεγονός ότι κοσμητικά δεν είναι τόσο αποδεκτά (δίνουν μια άσπρη χροιά στο δέρμα και απλώνονται δύσκολα), είναι απαραίτητα γιατί παρέχουν πλήρη προστασία έναντι όλης της ηλιακής ακτινοβολίας και η χρήση τους μειώνει την χρήση των χημικών φίλτρων που μπορεί να εμφανίσουν τοξικές αντιδράσεις λόγω πιθανής απορρόφησης από το δέρμα.



Ενώ όλα τα άλλα χημικά φίλτρα, δεν έχει νόημα να τα γράψω, επειδή είναι μεγάλη σειρά τους, είναι συντεθειμένα, τεχνητά φίλτρα που μας φέρνουν τίποτα άλλο παρά κακό... μπορούν να απορροφηθούν, να διεισδύσει και να συσσωρεύονται στα όργανα μας . 
Είναι αρκετά ανθεκτικο στο νερό και δεν αφήνουν στο σώμα ασπρα σημαδια, σε αντίθεση με την φυσικά φίλτρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χημικά φίλτρα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητες επιδερμιδες, ειδικά στα παιδιά.
Επίσης, το σημαντικότερο, οτι τα φυσικά φίλτρα να αρχίσουν να αντανακλούν τις ακτίνες του αμέσως μετά την εφαρμογή του αντηλιακού στο δέρμα, ενώ η δραστηριότητα των χημικών φίλτρων εμφανίζεται σε μισή ώρα μετά την εφαρμογή. Αυτός είναι ο λόγος η συνιστουν να βαζουμε το αντηλιακό στο σπίτι, 30 λεπτά πριν την ηλιοθεραπεία!  Τα φυσικά φίλτρα αρχίζουν να αντανακλούν τις βλαβερές ακτίνες, αμέσως μετά την εφαρμογή.


==========================================================================================


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου